Maddi Manevî Hastalıklar

Maddi be manevi hastalıklarla yoğrulmakta insanoğlu

Gözle görülebilen veya bir takım tedavi metotları ile ortaya konan pek çok hastalıklarımız var ve her geçen gün yeni bir hastalık çeşidini öğreniyoruz.
Göz, burun, boğaz,kalp, kırık çıkık, mide, böbrek, akciğer, bel, boyun, romatizmal hastalıklar gibi mütehassıs doktorlarımız tarafından teşhis edilen ve çeşitli ilaç vb ile tedavi edilen maddi hastalıklar…

Birde manevi olarak bulunan ve maddihazırlıklarımızın da pek çoğunun kaynağını oluşturan haset, kıskançlık, kin, nefret, kibir, cimrilik, hırs, aklî ve kalbî, dil belası, riya, nifak, makam, dünyevi istek ve arzular…

Maneviyatın azaldığı yerde hastalıkların arttığı bir gerçektir. Eskiden Ramazan gelmeye yakın pekçok insanın hayatında değişiklikler gözle görülür dereceye ulaşır, yediği, içtiği, giydiği, konuştuğu, bulunduğu ortamı değişir ve bir huzur hali etrafını sarardı.
Manevi iklim pekçok maddi hastalığı tedavi eder, manevi hastalıkları onarır, kirlerden insanı arındırır. İnsanda oluşan huzur ve sükun hali kalbin ferahlamasina, düşünce ve zihin yapısının yenilenmesine sebep olur. Güven hisseden insan manevî olarak direnç kazanır.
Kişinin ofkelendiginde abdest alması, bunaldiginda huzuru ilahide durması, kötülüklerden uzak kalması için namaza sarılması ve vaktini tanzim etmesi, düşünce ve zihin dünyası yorulduğunda kuran okuması, dünyevi bir çok hastalığın çözümü olarak oruç tutması, zihin yorgunluğunu tefekkür, tezekkür ile dağıtması, helal haram duyarlılığının hayata etkisi aslında kişinin maddi ve manevî hayatının dengelenmesi gerektiğini bizlere göstermektedir.

İnsanoğlu gün geçtikçe kendini daha yorgun hissetmeye devam ediyor. Refah seviyesinin arttığı toplumlarda yapılan araştırmalar manevi hastalıklar, intihar ve yalnızlık oranlarının arttığını gösteriyor. Üzerinde çalışma yapılan hususlardan birisi manevi terapi…

Ah Ramazan
Baharlarınla, ciceklerinle, merhametinle, bereketinle gel…
Gel şifa bulalım daralan ruhlarımıza, bunalan zihinlerimize
Gel şifa bulalım yorulan gönüllerimize
Gel Kur ‘an ile şifa bulalım
Gel Namaz ile huzur bulalım
Gel Oruç ile sıhhat bulalım
Gel Zekat ile derman olalım
……………

Ibadetler Manevi anlamda şifa kaynağıdır.

Abdest maddi kirlerden bedenimizi temizlerken manevi kirlerden de uzuvlarımızı temizler.
Namaz vaktimizi tanzim ederken ruhumuzun derinliklerinde Miraç’ı yaşadığımız Ulvi mertebelere bizi bulaştırır ve kötülüklerden alıkoyar.
Oruç Midemizi aç bırakarak yaşamaktan ziyade Gönül kirlerimizden, haramlardan, günahlardan, bizi arındıracaktır.
İnfak, iftar, fitre, zekat gibi insanların haklarına tekabül eden maddi arınma ile bizi birçok hastalıktan, hırstan, cimrilikten, benlik ve bencillikten kurtaracak, başkalarının durumuna bigane kalmaktan alıkoyacaktır.
Dilimiz, Gönlümüz, Gözümüz, ruhumuz Kur’an’ın manevi ikliminde bizi olgunlaştırırken verdiği huzurla şifayı ermemizi sağlayacaktır.
Dillerimiz ile Nakış Nakış işlediğimiz tövbelerle yaptığımız zikirlerle mânen ağırlığı altında ezildiğimiz günahlardan arınacağız.

Written by İdris YAVUZYİĞİT

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir