Asr suresinde Rabbimiz bizlere Sabrı birbirimize tavsiye etmemiz gerektiğinin ifade ediyor:

وَالْعَصْرِۙ ﴿١﴾ اِنَّ الْاِنْسَانَ لَف۪ي خُسْرٍۙ ﴿٢﴾ اِلَّا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿٣﴾

Asra yemin ederim ki, İnsan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip iyi dünya ve âhiret için yararı işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır. (Asr 1-3)

SABIR İNSANIN KİMLİĞİNİ OLUŞTURUR

Ne kadar sabırlısınız? Neden sabrı birbirimize tavsiye etmeliyiz? Sabretmenin zamanla alakası nedir? Sabretmeyenlerin zarar ve ziyanda olması neyi ifade eder?

İNASANİ İLİŞKİLERDE SABRETMEK NEDEN ZOR OLUR?

TRAFİKTE VE KIRMIZI IŞIKTA 10 SANİYE ÖNDEKİ ARABA BEKLESE ADAMIN BİRİ AYAĞIMIZA BASMIŞ OLSA BİRİ BİZE DİK DİK BAKSA, BİRDE LAF ATMIŞ OLSA KÖTÜ BİR SÖZ SÖYLESE VEYA HAKARET ETMİŞ OLSA BİR FUTBOL MAÇI İZLERKEN RAKİP GOL ATTIIĞIDA TARAFTARI SEVİNİRKEN ANNE-BABAMIZLA, ÇOCUĞUMUZLA, KOMŞULARIMIZLA, ESNAFLA OLUMSUZLUK YAŞADIĞIMIZDA BİR OLUMSUZ HABER ALDIĞIMIZDA, BİR YAKINIMIZI KAYBETTİĞİMİZDE BAŞIMIZA DERT, BELA, AFET GELDİĞİNDE HASTALANDIĞIMIZDA, ENGELLİ BİR DURUMLA KARŞILAŞTIĞIMIZDA SAVAŞ, TERÖR VB DURUMLARDAN ETKİLENDİĞİMİZDE YURDUNDAN AYRILMAK ZORUNDA KALDIĞINDA AYLARCA YILLARCA YATAĞA BAĞIMLI KALDIĞINDA ENGELLİ BİR İNSANA HİZMET ETTİĞİNDE ESARET VE İŞKENCE ALTINDA KALDIĞINDA ALTINDAN KALKAMAYACAĞIN BİR DURUMLA KARŞILAŞTIĞINDA NE YAPACAKSIN?

Allah’a kulluk etmesi için yaratılan, bu görevini yerine getirebilmesi için iman edip ibadet etmek, salih ameller işlemek, Allah’a ve Peygamberine itaat etmekle sorumlu tutulan insan hayır ve şer, nimet ve musibet; mal ve evlat, sabır ve cihat, fakirlik ve zenginlik vs. ile imtihana tâbî tutulmuştur. Kısaca insan hayatı ve ölümü ile imtihan halindedir. İnsanın bu imtihanda başarılı olabilmesi, çalışması ve sabırlı olmasına bağlıdır. “Sabır, nefsi telaştan, dili şikayetten, uzuvları çirkin davranışlardan koruma; nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükuneti muhafaza etme ve Allah’tan başkasına halini arz etmeme durumdur.” «Şimdi sen güzelce sabret.» (Mearic 5)

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurdular: «Her ibadetin aslı sabırdır.»

Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, tahammül göstermek, paniğe kapılıp uygunsuz bir harekette bulunmamaktır. Dünya ve ahiret işlerinde sabır aldığımız hava gibidir. İnsanın ne kadar ilmi ve derinliği olursa olsun, mümince yaşaması ancak sabırla mümkündür. Bizler birer Mümin olarak sabrı hayatımızda üç kategoride tatbik edebiliriz: Belâ ve musibetlere karşı sabır. Günahlardan kaçınmada sabır. Allah’a ibadet ve itaatte sabır. وَاللّٰهُ يُحِبُّ الصَّابِر۪ينَ ﴿١٤٦﴾ ‘Allah ise sabredenleri sever.’ (Âl-i İmrân 146)

أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

“Ey iman edenler! Başınıza gelecek her şeye sabretmekle ve namaz kılmakla Allah’tan yardım isteyin. Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara 2/153.)

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿٢٠٠﴾

«Ey iman edenler! Sabredin, kararlılıkta yarışın, düşmana karşı hazırlıklı olun (birbirinize dayanıp bağlanın), Allah’a karşı gelmekten sakının ki başarıya ulaşabilesiniz.» (Âl-i İmrân 200)

SABIR SABIR SABIR

Hikmet ehli bir zata birisi geldi ve dedi ki «Yüz defa sabrettim efendim, sonunda patladım.» İrfan ehlinin cevabı şu oldu: «Sabrın bitmesi ampulün patlayıp yanması gibidir. Sonunda patlayacaktın da ne diye yüz kere sabrettin.»

SABRI KUŞANMAK İÇİN 3 AYET

Ölüm, deprem, afet, musibet, kaza, bela duyduğumuz-gördüğümüz zaman Müminler olarak hemen Hatırlayıp rahatlayabileceğimiz üç rahatlatıcı cümleye ağzımızı alıştırmalıyız.

إِنَّا ﻟِّﻠﻪِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ “Allah’tan geldik, ona gidiyoruz.”

حَسْبُنَا للهُ وَنِعْمَ الْوَكِيل “Allah bize yeter, o ne güzel vekildir.”

لا حَوْلَ وَلا قُ وَّة إِلَّا ﺑِﺎﻟﻠﻪِ “Allah’tan başka güç ve kuvvet yoktur.”

SABIR DUAMIZ

رَبَّنَٓا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَۜ ﴿٢٥٠﴾

“Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır! Ayaklarımızı sabit kıl ve bize kâfir kavme karşı bize yardım et!” (Bakara 250)

SABIR İNSANIN KİMLİĞİNİ OLUŞTURUR

مَن صَبَرَ ظَفَرَ Sabreden Zafere Ulaşır

Written by İdris YAVUZYİĞİT

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir