Bazen insanın borç, hastalık, acizlik, yokluk gibi sebeplerle daraldığı bunaldığı zor anları olur. Insan olarak her birimizin karşılaşabileceği durumlardır bunlar. Ancak verdiğimiz, vereceğimiz tepkilerimiz farklıdır. Sıkıntılı hallerin başımıza gelmesini de istemeyiz doğrusu. Ancak böyle bir durumda manen ferahlayabilecegimiz bir durumu sahabenin örnekiliğinde görüyor ve Efendimizin çözümüne misafir oluyoruz.

Bir keresinde Resulullah(sav) Mescid-i Nebeviye girdiğinde orada, Ensardan Ebu Ümame adlı sahabeye rastladı.
Ona; “Ya Eba Ümame! Namaz vaktinin dışında seni mescide getiren sebep nedir?” diye sordu.

O, ” Ya Rasulallah! Bir takım sıkıntılar ve borçlar beni çaresiz bıraktı.” diye cevap verdi.

Bunun üzerine Peygamberimiz(sav);
“- Sana bir dua öğretmemi istermisin ki, sen o duayı yaptığında, Allah-u Tealâ sıkıntılarını gidersin ve borcunu ödemeyi sana kolaylaştırsın.” buyurunca,
O, ” buyur öğret Yâ Rasulellah!” dedi.

O vakit peygamber efendimiz, sabaha ulaştığında ve akşamladığında:

” اللهم اني اعوذ بك من الهم والحزن واعوذ بك من العجز والكسل و اعوذ بك من الجبن والبخل واعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجال. ”

“Ey Allahım! Sıkıntıdan, üzüntüden, acizlikten, tenbellikten, korkaklıktan, cimrilikten, borçların bana galebe çalmasından ve bir takım adamların beni kahretmesinden sana sığınırım! de buyurdu”
(Sünen-i Ebi Davut, İmam Nevevi Ezkâr 75)

Bu sahabe diyorki; Ben akşam-sabah bu duaya devam edince, Allah (cc) bütün üzüntümü gam ve kederimi giderdi ve borçlarımı ödemeyi bana kolaylaştırdı.

Evet manen rahatlamak için Gerekli çalışmaları yapmak, sorumluluklarımızı yerine getirmek, tedbirlerimizi almak, ellerimizi kaldırarak Efendimizin duasına icabet edip Rabbimize sığınmak ne güzel.
İyi ki Şah damarımızdan daha yakın bir Rabbimiz var.
08.05.2020

Written by İdris YAVUZYİĞİT

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir