Kurban ve Vekalet

KURBAN VE VEKÂLET YOLUYLA KURBAN
Kurban, kurban bayramı günlerinde ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
İslam Dini açısından Akıllı, Müslüman ve Nisap miktarı Belirli Bir Mali Güce Sahip Olan kimseler Kurban Kesmekle Mükelleftirler. Gerekli malî güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına da kanunî temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir.
“Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O’nun adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac, 34) ayeti ile tarih boyunca kurbanın bir ibadet olarak devam ettiği anlaşılmaktadır.
“Kim, imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mace, Edahi, 2) uyarısını rehber edinen Müslümanlar Efendimiz zamanından beri bu ibadeti en güzel şekliyle yerine getirmeye gayret etmişlerdir.
Kestiğimiz Kurban Allah katında bize değer katacaktır. Efendimizin eşi Hz. Aişe anlatıyor: Rasulullah sallelahu aleyhi vesellem buyurdular ki: “Hiç bir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zîra, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla, tırnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkiye ulaşır. Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifâ edin.” (Tirmizî, Edâhî 1)
“Gönül hoşnutluğu içerisinde ve sevabını Allah’tan umarak kesilen kurban, ateşe karşı bir perde olur.” (Et Terğib ve’t Terhib, 2/155) Bundan dolayıdır ki Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde ve kurban ibadetinde esas olan iyi niyet ve ihlâs’tır. Bunun için Rabbimiz: “Onların (kurbanların) ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır.” (Hac 37) buyurmak suretiyle yaptığımız kurban ibadetinde samimi olmamızı bizlerden istemektedir.
Kurbanlar, Allah’ın nimetlerine şükretmenin, teslimiyetin ve insanlar arasında yardımlaşmanın bir göstergesidir. Müslümanlar, kestikleri kurbanların bir bölümünü ihtiyaç sahipleriyle paylaşarak bayramın ruhunu ve kardeşliği yakalamaya gayret etmiş ve insanlar arasındaki bağların güçlenmesine vesile olmuşlardır.
Günümüzde insani ilişkilerin zayıflaması, şehirleşmenin etkisi vb. nedenlerle inanan insanların birçoğu kurbanlarını kendileri kesemediklerinden dolayı başkalarına kestirmekte veya vekâlet yolu ile başka yerlerde kesilmesini sağlamaktadır. Kurban bir ibadettir ve bu ibadetin geçerli olabilmesi için kurallarına göre yerine getirilmesi gerekir. Maalesef bazı dernek, vakıf, kurum ve kuruluşlar tarafından vatandaşlarımızın kurbanları gereği gibi yerine getirilmemiş ve dini duyguları istismar edilmiştir. Bizlerin bu hususta duyarlı hareket etmemiz ve ibadet bilincini esas alarak Kurbanlarımızı kesen, güvenilir, tecrübeli, denetlenebilir ve şeffaf kuruluşları bulmamız gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile 26 yıldır mazlum ve mağdur insanlarımız için emanet bilinci, gönül ferahlığı ve samimiyetle Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu gerçekleştiriyoruz.
“Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” sloganıyla Emanetlerinizi Emin Ellerle Sahiplerine Ulaştırmaya devam ediyoruz.
Bizlere emanet ettiğiniz kurbanları İslami usullere uygun şekilde keserek, başta ülkemizdeki ihtiyaç sahipleri olmak üzere mülteci kamplarından, savaş ve afet bölgelerine, kıtlık ve kuraklıkla mücadele eden ülkelerden, Müslüman hasreti çeken muhtaç bölgelere kadar dünyanın dört bir yanında fakir, mazlum, mağdur, garip olan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.
Bu seneki vekâletle kurban fiyatları, yurt içinde 850 TL, yurt dışında 625 TL olarak belirlenmiştir. Bizlere güvenle emanet ettiğiniz Kurbanlarınızı Yurt içinde 260 bölge, yurt dışında 145 ülke 450 bölgede paylaşarak uzakları yakın edeceğiz inşallah.
Bu vesileyle Vekâletle kurban bağışlarınızı 20 Ağustos Pazartesi gününe kadar Anlaşmalı Bankaların TDV Kurban Hesapları, PTT Şubeleri, TDV Şubeleri, İnternet Bankacılığı, https://bagis.tdv.org/, Müftülükler veya Din Görevlileri Aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Hesaplarına Yapabilirsiniz.
Kurbanlarımızın ve tüm ibadetlerimizin kabul olması Duasıyla Allah’a emanet olun.

İdris YAVUZYİĞİT
Çınarcık Müftüsü

 

Written by İdris YAVUZYİĞİT

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir